BMX er en forholdsvis ny sportsgren, som begyndte, da børn langsomt begyndte at bruge deres cykler på jordveje i det sydlige Californien i USA tilbage i 1969. De unge sjæle var inspirerede af de store motocross stjerner fra den tidsperiode, og de opnåede så megen succes på jordvejene, at BMX-ræs blev populært i midten af 1970’erne, men de kan ikke tage hele æren.

Det siges også, at dokumentarfilmen “On Any Sunday”, der blev produceret af Bruce Brown og Steve McQueen, startede en national interesse i BMX i USA. Dokumentarfilmen fra 1917 var blandt andet med til at ændre befolkningens generelle opfattelse af motorcykel-racere som “bad guys” til populære helte. Dokumentaren blev endda nomineret til det 44. Academy Award i 1971 i kategorien “Best Documentary Feature”. Dog var det “The Hellstrom Chronicle”, der endte op med Oscar statuetten i sidste ende.

Men der var altså blevet banet vej for BMX i USA, og i 1974 grundlagde George E. Esser National Bicycle League, og tre år senere blev American Bicycle Association (ABA) grundlagt i 1977, så der eksisterede en overordnet sammenslutning med ansvar for blandt andet at administrere og overvåge sporten.

I 1982 kom en anden spillefilm, der fik BMX til at blive spredt ud over hele verden. Steven Spielberg valgte som en af de første i filmindustrien at bruge BMX-cykler til at symbolisere frihed. I E.T. flygter hovedpersonen Elliott (Henry Thomas) og sine venner fra politiet sammen med E.T. på BMX-cykler, som ender med at flyve op over jorden, og de flyvende BMX-cykler var med til at sætte godt gang i salget hos cykelhandlere over hele verden. Den dag i dag er BMX en populær sportsgren over hele verden inklusiv Danmark.