Mens der findes påstande om, at det første EM i BMX blev afholdt i den hollandske by Beek en Donk tilbage i 1982, så skriver andre sider om, at den Europæiske Cykelunion (UEC) har organiseret EM i BMX hvert år siden 1996. Vores konklusion er, at der har været en form for EM i BMX siden 1982.

Indtil 2014 blev EM organiseret i form af en turnering i løbet af sæsonen, hvor BMX-rytterne samlede point, og hvor den, der havde flest point ved enden af sæsonen, blev europamester. Siden 2013 har EM været samlet i en årlig turnering, som skifter værtsby hvert år, og Roskilde har blandt andet været vært tilbage i 2014.

I både mændenes og damernes kategori er Frankrig den nation, der har vundet flest medaljer. De franske damer har vundet 25 EM-medaljer i historien, og mændene har vundet 24 EM-medaljer op til den dag i dag. Danmark er ikke blandt top ti i mændenes kategori, men det er vi i damernes. Takket været to gange EM-sølv og to gange EM-guld i historien er Danmark pt. det syvende bedste land på medaljelisten over EM i kvindernes BMX. Det var ellers tæt på at Simone Tetsche skaffede EM-guld for første gang i den danske BMX-historie, men den danske sportsstjerne måtte “nøjes” med sølv.