De officielle verdensmesterskaber BMX er blevet afholdt siden 1996, og værtsbyen skifter hvert år. Den første by, der var vært for verdensmesterskabet, var Brighton tilbage i 1996, og siden da har verdensmesterskabet nærmest været kloden rundt i lande som Canada, USA, Brasilien, Sydafrika og mange andre steder. Danmark har tidligere været vært for verdensmesterskabet, da København dannede rammer for VM i BMX tilbage i 2011.

Der har været flere forskellige uofficielle verdensmesterskaber i I.BMX.F. Verdensmesterskabet blev organiseret hvert år i perioden mellem 1982 og 1990, mens FIAC verdensmesterskabet blev afholdt i primært sydeuropæiske lande som Italien, Frankrig og Spanien mellem 1985 og 1990. Derudover har der også været en kombination af de to i I.BMX.F/FIAC Verdensmesterskabet i lande som Brasilien, Norge, Holland, USA og Colombia i perioden mellem 1991 og 1995. Det hele førte altså op til, at der endelig kom officielle BMX verdensmesterskaber fra 1996.

Dog har der været forskel på, hvor mange events, der har været ved de forskellige verdensmesterskaber. Fra 1996 og frem til år 2003 blev der uddelt medaljer i seks forskellige events i kategorierne elite damer, elite mænd, junior damer, junior mænd, elite mænd cruiser, junior mænd cruiser samt for den bedste nation.

I perioden mellem 2003 og frem til og med 2016 blev der dystet i otte forskellige events ved VM i BMX. Her kunne deltagerne gå efter at vinde elite damer, elite mænd, junior damer, junior mænd, elite damer tidsprøve, elite mænd tidsprøve, junior damer tidsprøve og junior mænd tidsprøve, som blandt andet var de kategorier, der var ved VM i BMX i København tilbage i 2011.

Ved verdensmesterskabet i Rock Hill i South Carolina i 2017 kunne deltagerne dyste i elite damer, elite mænd, junior damer, junior mænd og masters mænd ved VM i BMX, mens VM i BMX i Baku i Aserbajdsjan i 2018 bestod af “kun” fire events; elite damer, elite mænd, junior damer og junior mænd og de fremtidige verdensmesterskaber i henholdsvis Zolder i Belgien i 2019 og i Houston i Texas i USA i 2020 forventes at følge samme struktur.

Hvis man kigger på den samlede medaljetabel over alle VM-kategorierne for både mænd, kvinder, junior og elite, BMX og Cruiser, så topper USA listen med medaljer. Dog er Frankrig lige i hælene med 99 medaljer. Der er dog ingen tvivl om, at USA og Frankrig er blandt de bedste nationer i verden, da tredjepladsen på listen over samlet antal vundne medaljer er Australien med “kun” 48 medaljer. I perioden mellem 1996 og 2013, da der blev uddelt medaljer for bedste nation, vandt Frankrig også fem gange, mens USA vandt kategorien ti gange i samme periode.